1. Daca locuiti intr-un bloc de garsoniere si aveti mai multi vecini pe palier este necesara o usa metalica sau din lemn care areun grad mediu de securitate (cilindru antigaurire, sild sau rozete de protectie + yala suplimentara) – exceptie fac apartamentele situate la parter si etajele superioare unde exista posibilitatea accesului de pe terase. In aceste cazuri, usile trebuie sa aiba sisteme de inalta securitate si este indicat sa avem doua sisteme montate pe usa. Suplimentar se poate monta si un sistem de alarma.
2. Daca locuiti intru bloc mixt, unde exista mai putine apartamente pe fiecare palier, usa dvs. trebuie sa foarte bine securizata, astfel incat timpul de intrare prin efractie sa fie cat mai mare, ori sa spargerea sa necesite zgomot. Produsele din otel pentru a fi sparte, trebuie folosite scule sau bormasina de intensitate mare, iar asta inseamna nevoia de curent electric si zgomot foarte mare, lucru care ar alerta vecinii dumneavoastra.
3. Daca locuiti in vila sau case este foarte important sa montati un sistem de alarma – in situatia asta nu se va sparge usa daca are sisteme foarte sofisticate, ci se intra pe geamuri sau terase
4. Daca optati pentru un sistem de inchidere multipunct ingropat in usa este necesara si montarea unei yale suplimentare (costurile sunt foarte ridicate daca sistemul existent se strica, iar usa trebuie inchisa din a doua yala pe perioada cand se fac interventiile de service)
5. Toate produsele pe care le achizitionati trebuie sa aiba certificate separate de garantie, certificat de provenienta si un certificat care sa contina confirmarea ca acele produse sunt de “securitate”.
La achizitionarea unei usii vanzatorul trebuie sa ofere: garantie pe usa, garantie pe montaj, garantie pe sistemele de securitate (orice producator da garantie pe produse, iar conform diferitelor certificari aceasta trebuie sa fie mai mare de 24 de luni). Usile cele mai sigure sunt cele echipate cu produse corespunzatoare: acreditate de politie, certificate de organizatiile tarilor in care au fost produse. NU EXISTA SISTEME DE SECURITATE NEACREDITATE!
6. Este de preferat ca materialele din care sunt executate produsele (in special cilindrul (butucul)) sa fie din otel sau aliaje de calitate superioara (se taie sau se smulg mai greu)
7. Nu cumparati produse din alama, deoarece este un material moale care cedeaza foarte repede la orice incercare de intrare prin efractie.
8. Toate suruburile de prindere ale manerelor, sildurilor sau rozetelor care sunt montate pe usa dvs. trebuie sa fie de minim metric 8, sa fie suruburi din otel cu o lungime de infiletare mare.
9. Intodeauna sa alegeti varianta de montaj cu ciment, respectiv umplerea tocurilor cu beton pentru a va feri de incercarea de a intra prin efractia cu ajutorul rangii. Usile montate cu spuma poliuretanica nu asigura rezistenta si securitate. Spuma fiind un material moale, permite deformarea tocului care se poate stramba, iar yalele chiar daca sunt de inalta securitate pot fi scoase din toc, iar usa deschisa.
10. In situatia in care exista geamuri in lateralul usii sau supralumina (sticla deasupra usii), aceastea trebuie zidite.
11. Usile metalice existente pe piata se diferentiaza prin grosimea tablei din care sunt realizate, numarul de ramforsari din interior, prin forma tocului si prin compozitia interioara (spuma poliuretanica, vata minerala bazaltica etc). Este important ca usa dvs. sa fie plina pentru a asigura o buna izolare fonica si termica, iar in cazul usilor montate la case trebuie evitat condensul care poate aparea in lunile cu temperaturi scazute.
12. Foarte rar se ataca usa in mod direct (taiere tabla, gaurire directa a usii, etc). iar in 90% din cazuri intrarea prin efractie se face prin atacarea sistemelor de siguranta existente pe usa, in special prin ruperea butucului sau extragerea miezului acestuia, taierea si torsionarea suruburilor sildurilor sau rozetele exterioare. Dupa ruperea cilindrului(butucului) orice mecanism poate fi deschis extrem de simplu (exemplu: introducerea altui butuc, surubelnita, mana, etc).
La alegerea sistemelor de siguranta trebuie avut in vedere:
13. Optati pentru silduri, rozetele fiind micute nu sunt acreditate, deoarece pot fi apucat mult mai usor, datorita dimensiunii reduse
14. Prinderea sildurilor sa fie cu suruburi de minim M8 (metric 8), ideal
15. Infiletarea surubului sa fie cat mai adanca
16. Optati pentru silduri sau rozete cu pastila de protectie a butucului(cilindrului). Daca nu aveti acest tip de rozete sau silduri, este bine ca pe usa metalica sa cumparti un cilindru antirupere si antigauire.
17. Cilindrii sa aiba pini antigaurire. Pinii antigaurire sunt niste insertii din otel care opun rezistenta atunci cand apare incercarea de gaurire a butucului. Cu cat mai multi pini antigaurire sunt in interiorul cilindrului dvs., cu atat mai mult acest opune rezistenta, iar usa metalica este mai greu de spart sau deshis.
18. Cilindrii sa aiba sistem antirupere (antitorsiune) – tija din otel ce strabate cilindru de la un capat la altul. In cazul in care exista sistemul antirupere la cilindru, acesta chiar si deformat nu se va rupe din zona surubului, iar in acest caz nu poate fi scos din usa si actionata cama pentru deschiderea sistemul montat pe usa dumneavoastra.
19. Toate elementele montate pe usa trebuie sa fie din materiale dure sau oteluri tratate termic, astfel incat timpul necesar gauririi sa fie cat mai mare. Deobicei, hotii ataca usile metalice sau usile din lemn cu sisteme de siguranta de calitate slaba. Produsele din alama se rup foarte usor, acest material fiind casant. Evitati sa montati produse din alama pe usile de apartament, usi de casa sau usile de vila.
20. Elementele componente ale cilindrului de siguranta trebuie sa fie din materiale de buna calitate si sa asigura fiabilitatea produsului in timp. Pe masura ce veti inchide si deschide usa de intrare, apare frecarea, iar materiale de calitate proasta se vor toci si vor aparea probleme de functionarea a sistemelor de siguranta montate pe usa dvs.
21. Este de preferat sa alegeti usi de intrare cu doua yale, atat pentru sporirea nivelului de siguranta, cat si a service-ului. Nu este bine sa depindeti doar de o singura incuietoare.
Autor : Maricel Copca
Data adaugarii : 12.03.2017
Detalii user